Undervisningsministeriet

Jeg sendte sagens akter til Socialministeriet. Hensigten var at kaste lys over, hvor galt det kan gå i en kommunes håndtering af en pædofilisag samt at gøre opmærksom på, at der er behov for ny lovgivning på området. Mange kommuner ser det ikke som sit ansvar at sørge for handleplaner i henseende til overgrebssager, ligesom man ikke medvirker til, at skoler og institutioner får udarbejdet retningslinjer for den forebyggende indsats og for handleplaner for overgrebssager. (Kilde: Politikkens artikelserie i foråret 2015).

Socialministeren henviste mig til Undervisningsministeriet.

Hovedpointer fra min henvendelse:

  • En grundig gennemgang af løbet fra 2003-2015.
  • Jeg beskriver, hvordan kommunen har rod i forvaltningen og ikke efterlever egne handleplaner. Jeg omtaler bekymringsbrevet, der bortkommer i forvaltningen, hvorfor kommunen ikke senere kan forklare, hvordan der er handlet i 2006. Jeg klager desuden over, at forvaltningen ikke indkalder skolelederen, som er øverste leder på skolen, til et møde om bekymringsbrevet. Det var netop vedtaget i forvaltningens handleplan blot tre uger tidligere, at skolelederen eller institutionslederen skulle indkaldes, når der kom en henvendelse til forvaltningen af denne karakter.
  • Jeg stiller spørgsmålstegn ved værdien af en personalepolitik, når den ikke efterleves i praksis. Herunder beskriver jeg mit afskedigelsesforløb.
  • Jeg ønsker, at det vurderes, om det skal være muligt for en kommune at undersøge sig selv i en sag som denne?
  • Jeg pointerer, at denne pædofilisag er en ud af flere på landsplan, og at den forebyggende indsats er vigtig. Desuden nævner jeg, at Politiken for nylig bragte en række artikler om overgrebssager. I forbindelse hermed undersøgte avisen, hvor mange kommuner der har stillet krav om, at skoler og institutioner har en nedskrevet politik for området. Det havde kun 4 ud af 10, hvilket efter min vurdering er chokerende lavt. Der bør i kommunerne være en centralt udarbejdet køreplan. Det efterlader børn, forældre og personale i en meget udsat position, når disse handleplaner ikke forefindes.
  • Jeg anbefaler, at der oprettes en central ”Helpdisk” til råd og vejledning.

Jeg modtog senere dette svar fra Undervisningsministeriet:

Link til svar fra Undervisningsministeriet